x

BRCGS Nedir?

Sibel Taşhan Yurtseven
12/1/2022

BRCGS, tedarik zinciri boyunca gıda güvenliği standartlarına uyumu sağlamak isteyen ve dünyanın önde gelen perakendecileri tarafından 1996 yılında İngiltere’de kuruldu. İlk kurulduğunda, İngiliz Perakendeciler Birliği (British Retail Consortium) adının kısaltılışı BRC olarak kurulan ticari birlik, ilk defa 1998 yılında ilk teknik standardı olan BRC Food(Gıda) standardını yayınladı. İlk teknik standardının yayınlanmasından kısa bir süre sonra, 2000 yılında birlik, bu standart ile GFSI onayını aldı. 

20 yıl boyunca hayatına BRC olarak devam eden ticari birlik, 2016 yılında uluslararası yaşam bilimleri ölçüm ve test şirketi LGC Group tarafından satın alındı. 2019 yılında da standardın ismi yeni hedeflere uygun olacak şekilde değiştirilerek, Brand Reputation through Compliance Global Standart, kısaca BRCGS olarak lanse edildi.

BRCGS, bugün hem gıda hem de gıda dışı kategorilerde dünya çapında tanınan GFSI onaylı bir belgelendirme programıdır. BRCGS belgesi ile tedarik zinciri boyunca tedarikçi ve müşteri arasında uluslararası düzeyde bir güven ortamının sağlanması hedeflenmektedir. BRCGS belgesi, belge sahibi işletmenin, BRCGS standartları tarafından belirlenmiş ürün güvenliği, kalitesi ve yasalara uygunluk konularına uyduğunu gösterir.Bu da belgeli işletmeye, müşteri ve tedarikçi arasında güven ortamının artması, ticari ilişkilerin gelişmesi, ihracat imkanının artması, tedarikçi denetimlerinin azalması, firmanın sisteminin dinamik tutulması ve sürekli geliştirilmesini sağlar. 

BRCGS, belgeli firmalarını, BRCGS Directory” portalı üzerinden yayınlamaktadır. Böylelikle firmaların güncel belgeleri bu portal üzerinden isteyen herkes tarafından sorgulanabilirken aynı zamanda belgeli firmaların uluslararası bazda görünür olmaları da sağlanmaktadır. 

BRCGS’nin ilk olarak 1998 yılında yayınlanan BRCGS Food standardı, en son 2022 yılı ağustos ayında 9. Versiyonuna ulaşmıştır. 2001 yılında yayınlanan ve BRCGS’nin ikinci standardı olan BRCGS Packaging Materials-Ambalaj Malzemeleri standardı da 6. Versiyonuna ulaşmıştır. 

BRCGS’nin yayınladığı standartlar;

  • BRCGS Food Safety-Gıda Güvenliği (İlk kez 1998 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Packaging Materials-Ambalaj Malzemeleri (İlk kez 2001 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Consumer Products -Tüketici Ürünleri (İlk kez 2003 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Storage and Distribution-Depolama ve Dağıtım (İlk kez 2006 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Agents and Brokers -Acente ve Aracılar (İlk kez 2014 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Retail-Perakende (İlk kez 2016 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Gluten Free-Glutensiz (İlk kez 2019 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Ethical Trading - Etik Ticaret ve Sorumlu Kaynak Kullanımı (İlk kez 2019 yılında yayınlandı)
  • BRCGS Plant-Based -Bitki Bazlı Ürünler Standardı İlk kez 2020 yılında yayınlandı)

BRCGS Standartlarında Belgelendirmenin Faydaları;

  • Uluslarası kabul gören GFSI onaylı bir standarttır. Dünyanın her yerinde geçerlidir. 
  • Belge kapsamına ki üretimler için uluslararası bir güven anlamı taşımaktadır. 
  • Müşteriler tarafından kabul gören ve müşterilerin kendi denetimleri yerine geçen bir denetim raporu ve belge sağlamaktadır. 
  • Denetim raporları BRCGS Directory’e yüklenir ve belgeli işletme raporunu bu portal ile istediği müşterisi ile istediği an paylaşabilir. 
  • Müşterinin BRCGS belgesini kabul ederek denetim yapmaması ticaretin hızlanmasında zaman kazandırırken, maliyette ciddi bir avantaj sağlamaktadır.
  • BRCGS Directory ile uluslarası bir platformda yer alma hakkı kazanma
  • Ürün güvenliği, yasallığı, özgünlüğü ve kalitesi konusunda işletmeniz için üçüncü taraf bağımsız bir denetim sağladığından, işletmenizin bu konulara özen gösterdiğinin kanıtı niteliği taşımaktadır
  • Haberli ve habersiz denetim opsiyonları ile işletmeler sistemlerine olan inançlarını ayrıca müşterilerine de kanıtlayabilmektedir. 
  • BRCGS Standardlarında net şekilde tanımlanan BRCGS logo kullanımı kuralları çerçevesinde, logo kullanımına izin vererek, işletmenin reklam yapmasına da fırsat yaratmaktadır
  • BRCGS Standartları gereği belgeli işletmelerin tedarikçilerininde gelişmesine fırsat yaratır. 


BRCGS Dokümanları Neden Gereklidir? 

BRCGS, gıda, ambalaj gibi standartları içinde, kendi kurallarını belirlerken her bir kural yani standart maddesi için, o madde de doküman mı yoksa iyi üretim uygulamasını istediğini açıkça ifade etmek için renk kodlarını kullanır. Yeşil renk ilgili standart maddesinde doküman, turuncu renk iyi üretim uygulaması, yeşil ve turuncunun birlikte kullanıması ise o maddede hem doküman hem de uygulama gerekli olduğu anlamına gelir. Standardın 285 maddesinden 167 maddesinde yani yaklaşık %60’ın da açık olarak doküman gerekliğinden bahsetmektedir. Kalan iyi üretim uygulamaları maddeleri ile ilgili olarak da pek çok madde de, işletme içinde ki uygulamalarınızı anlatmak için, yaptığını yaz kuralı geçerli kuralı geçerli olduğundan o maddelerin çoğunda da doküman gerekli olacaktır. 

BRCGS Soru Listesi Neden Gereklidir?

Bir işletmede hiç bir sistem yokken önce sistem kurulur. Sistemi kurmak için de BRCGS Standardını okuyup, ne demek istediğini anlayıp özümsemeniz gerekir. Fakat daha sistemin başındayken ve hiç sistem bilginiz yokken bu hiç de kolay bir süreç değildir. Standartlar, mevzuatlara benzer. Nasıl bir yasayı okuduğunuz da tam olarak hakim olamadığınız için Avukatlara ihtiyaç duyarsınız. Burada da standardı size yorumlayacak bir profesyonele ihtiyaç duyarsınız. Suswise işte tam da bu noktada, standardı çok iyi bilen profesyonellerin, bu standardı sizin için yalınlaştırdığı ve basitleştirdiği soru listeleri ile devreye girer ve sistem kurulumu aşamasında ya da sistemi ne kadar doğru kurduğunuz konusunda size yol gösterir. 

Sistem kurulumu sonrası, sistemin sürekliliği için iç denetimler ya da GMP denetimleri ya da tedarikçi denetimleri yapmanız gerektiğinde, denetimi doğru şekilde yapmak ve yönetmek için iç denetim soru listelerine ihtiyacınız olur fakat bunları standart dilinden işletmenize uyarlamak hiç de kolay değildir. Yine tam da bu aşamada , işleri hızlandırmak ve kolaylaştırmak için tecrübeli Suswiser’ların sizler için hazırladıkları soru listelerini satın alıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Ya da denetim soru listeniz var ama denetimi dijitalde yapmak istiyorsanız da yine Suswise soru listelerinizi uygulamaya taşımak, tablet ve telefon üzerinden denetim yapmak için size destek olur. 

Suswise; alanında uzman profesyonellerin oluşturduğu hazır soru listelerini satın alarak kullanabileceğiniz gibi, kendi soru listelerinizi de kolayca yükleyip kullanabileceğiniz QuickCheck (Soru Listesi) yazılımını geliştirdi. QuickCheck sayesinde denetimlerinizi sahada yapabiliyor, uygunsuzluklar için ekip arkadaşlarınıza görev atayabiliyor, kök neden analizi yapabiliyor, uygunsuzlukları sahada raporlayabiliyor ve detay grafik raporlarla denetimlerinizin güncel durumunu izleyebiliyorsunuz.

QuickCheck uygulaması, neredeyse hiçbir yazılım bilgisi gerektirmeden, firmaların tüm denetim süreçlerini kolaylıkla yürütebilecekleri yalınlıkta hazırlandı. QuickCheck, denetimlerini dijital ortamda yapmak ve arşivlemek isteyen firmalar için oldukça güçlü bir uygulamadır.

Hazırlayan: Sibel Taşhan Yurtseven, Lead Auditor for GFSI Approved Standards