IFS (International Featured Standards); 2003 yılında tek tip gıda, ürün ve hizmet sağlamak amacıyla kuruldu. IFS kurulduğu günden beri, ürün standartlarını daha da genişleterek hem gıda hem de gıda dışı kategorilerde dünya çapında tanınan GFSI onaylı bir belgelendirme programı olmayı başarmıştır. IFS ile ilgili standartlar ve tüm bilgiler beş ana dilde yayınlanmaktadır: Almanca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca. IFS, tüm tedarik zinciri boyunca tüketici için karşılaştırılabilirlik ve şeffaflık sağlamayı ve tedarikçiler ile perakendeciler için maliyetleri düşürmeyi amaçlar.
IFS belgesi; belge sahibi işletmenin, müşteri spesifikasyonlarına uygun ürün ve hizmet sunarken, aynı zamanda sürekli olarak süreçlerini iyileştirmeye çalıştığını gösterir. Bu da belgeli işletmeye, müşterinin daha çok güvenmesi, ticari ilişkilerin iyileşmesi, ihracat fırsatının artması, müşteriler tarafından yapılan denetimlerinin azalması, sistemin sürekli dinamik tutulması fırsatlarını sağlamaktadır.
IFS yayınladığı standartlar;
Bu standartlara ulaşmak isteyen, ama yolun başında olan firmalar için de IFS’in 4 adet gelişim programı olan “Global Markets” programı bulunmaktadır. Bu programlar perakendeciler ve endüstri markalı ürünler için standartlaştırılmış bir ürün/hizmet güvenliği değerlendirme programıdır. Program, “küçük ve/veya daha az gelişmiş işletmeleri” yönetim sistemlerinin geliştirilmesinde ve IFS Standartlarının uygulanmasına yönelik ilk adımı atmalarında desteklemeyi amaçlamaktadır.
Global Markets programı, kademeli olarak ilerlemek için iki farklı seviye kontrol listeleri ile küçük ve/veya daha az gelişmiş işletmelerin adım adım ilerlemesine olanak sunar. Daha yolun çok başında olan işletmeler “Temel Seviye-Basic Level” soru listeleri ile başlayarak sistemlerini inşa etmeye başlarken, temel seviyeyi geçerek belli bir yol kat etmiş firmalar da “Intermediate Level”-Orta Seviye” soru listeleri ile yollarına devam ederler. Amaç adım adım ilerleyerek ilgili standardın IFS belgesine sahip olmaktır.
IFS, Global Markets gelişim programı ile;
Global Markets gelişim Programının Faydaları
IFS Global Markets yani gelişim sürecindeki işletmelerini geliştirmek için IFS Pathway (IFS Yolu) programını tasarlamıştır. IFS Pathway; IFS Global Markets gelişim programı kapsamındaki şirketleri bir sonraki seviyeye geçerken desteklemek için IFS ve uluslarası IFS Pathway ortaklarının birlikte geliştirdikleri bir programdır.
IFS Soru Dokümanları Neden Gereklidir?
Yönetim sistemlerinin temeli doküman ve iyi üretim uygulamaları üzerine kuruludur. IFS gibi GFSI onaylı standartlar ürün ve hizmetin güvenliği, yasallığı ve kalitesinin sağlanması için gerekli dokümanlar ve iyi üretim uygulamaları üzerine yoğunlaşır. İyi üretim uygulamalarınında tek tip gıda, ürün ve hizmet sağlamak için, herkesin aynı işi aynı şekilde yapması için yine işin nasıl yapılacağını dokümante etmeniz gerekmektedir.
IFS standardı içinde gerekli olan dokümanları belirlemek için, ilgili standart maddesi içinde dokümante edilmiş bilgi, kayıt ya da izleme sistemi gerekli olduğunu madde içinde tanımlamıştır. Standardın 126 maddelik soru listesinde yaklaşık 100 sorusunda yani standardın yaklaşık %80’lik bölümünde doküman, kayıt ve izleme sistemi olmasından bahsedilmiştir.
IFS Soru Listesi Neden Gereklidir?
Fabrikanızda bir sistem kurmaya karar verdiğinizde ve bunu yapmak için IFS standardını seçtiğinizde öncelikle bu standardı okuyarak iyice anlamanız gerekir. Ama yolun başında bu pek de kolay bir süreç değildir. Standart dili ilk başladığınızda ilaç prospektüsü okumaya benzer. Anlaması çok güç olduğundan, işi bilen bir profesyonelden, yani eczacıdan destek almanız gerekir. İşe başladığınızda size standardı basitleştirerek anlatacak bir profesyonele ihtiyaç duyarsınız. Suswise işte tam da bu noktada, standardı çok iyi bilen profesyonellerin, bu standardı sizin için yalınlaştırdığı ve basitleştirdiği soru listeleri ile devreye girer ve sistem kurulumu aşamasında ya da sistemi ne kadar doğru kurduğunuz konusunda size yol gösterir.
Suswise; alanında uzman profesyonellerin oluşturduğu hazır soru listelerini satın alarak kullanabileceğiniz gibi, kendi soru listelerinizi de kolayca yükleyip kullanabileceğiniz QuickCheck (Soru Listesi) yazılımını geliştirdi. QuickCheck sayesinde denetimlerinizi sahada yapabiliyor, uygunsuzluklar için ekip arkadaşlarınıza görev atayabiliyor, kök neden analizi yapabiliyor, uygunsuzlukları sahada raporlayabiliyor ve detay grafik raporlarla denetimlerinizin güncel durumunu izleyebiliyorsunuz.
QuickCheck uygulaması, neredeyse hiçbir yazılım bilgisi gerektirmeden, firmaların tüm denetim süreçlerini kolaylıkla yürütebilecekleri yalınlıkta hazırlandı. QuickCheck, denetimlerini dijital ortamda yapmak ve arşivlemek isteyen firmalar için oldukça güçlü bir uygulamadır.
İhtiyacınız olan soru listelerine aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Hazırlayan: Sibel Taşhan Yurtseven, Lead Auditor for GFSI Approved Standards