Entegre yönetim sistemi; işletmelerin üretim ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için, birden fazla olan yönetim sistemlerini bir araya getirerek oluşturulan sistemlerin tamamıdır. Bu sistemleri; bir şirket, işletme ya da kurumun iş güvenliği, kalite, bilgi güvenliği, enerji yönetimi olarak örneklendirebiliriz. Sorunları ayrı ayrı çözmek yerine Entegre yönetim sistemi ile bütünsel olarak yaklaşıp çözerek birçok yönden işletmelere kazanım sağlarlar. Bu bağlamda entegre yönetim sistemini oluşturan sistemlere şu örnekleri verebiliriz;
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri
- ISO 45001 İş Sağlığı & Güvenliği Yönetim Sistemleri
- ISO 27001 Bilgi Güvenliği
- ISO 5001 Enerji yönetimi
- ISO 31000 Risk Yönetimi
- Firmalar kendi faaliyetlerine göre sahip oldukları diğer sistemleri de ekleyebilirler.
Firmalar/İşletmeler; birimlerini, genellikle kendi içinde problemlerini çözdükçe ayrı ayrı kurmaya çalışırlar. Fakat gerçekte yapılması gereken, kurumu bu karışıklıktan kurtarmaktır. Dağınık bir bakış açısı çoğu zaman bütüne odaklanmayı engeller. Firmanızı işleten ve ne olursa olsun tüm hedeflerinizi bir kerede ele alan entegre yönetim sistemi işte tam da bu noktada devreye giriyor. Bir işi yönetirken onlarca yönetim sistemini sonuca erdirmek zorlu bir iştir. Ama bunu elde etmek, entegre yönetim sistemini işletmeye kazandırmak; maliyetleri ve dış denetimlerin aksamasını azaltmanın yanı sıra firmanız için birçok yönden faydalı olacaktır.
Entegre yönetim sistemi denetimi her bir sistemin birbiriyle kesiştiği ortak noktalar olması nedeni ile sistemlerin ayrı ayrı belgelendirilmesi açısından oldukça uzun zaman alır. Entegre yönetim sistemi ile bu durum hızlı bir şekilde sonuçlandırılıyor. Bu nedenle entegre yönetim sisteminin faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Entegre Yönetim Sisteminin Faydaları:
- - Entegre Yönetim Sistemi ile şirket bünyesindeki yönetim sistemleri birbirleri ile koordineli bir şekilde çalışır.
- - Bu koordineli çalışma, bir çok avantajı beraberinde getirir. Ancak bu sistemlerin birbirleri ile koordineli ve uyum içerisinde çalışması önemlidir ve ancak bu şekilde firmalara birçok avantaj sağlar.
- - Sistemlerin ayrı ayrı denetlenmesi yerine Entegre Yönetim Sistemi denetimleri, tüm İSO standartlarının bir arada denetlenmesine imkan verir.
- Bu sayede denetimler için ayrı ayrı harcanan süreler azalır, zaman ve adam saat kazanımı sağlanır. maliyet yaklaşımı (önleme, ölçme ve başarısızlık maliyeti).
- - Ortak olan prosedürler, Entegre Yönetim Sistemi kapsamında tek çatı altına alınır. Tüm standartlara dair oluşturulmuş El Kitabı, Prosedürler, Talimatlar ve formlar ortak olanların birleştirilmesi yoluyla daha yalın/sade duruma getirilir. Doküman Yönetim Sistemi kapsam olarak daralır ve doküman yoğunluğu azalır. Birbirleri ile entegre çalışan sistemler sayesinde verimlilik artar.
- - Sistemler tek bir noktadan kontrol edilebildiği için zamandan tasarruf sağlanır. Tek bir seferde birden fazla sistem denetlendiği için denetleme maliyetleri azalır ve maliyetlerdeki azalma ile karlılık artışı sağlanır.
- - Kişilere ait bağımlılığı ortadan kaldırır. İç ve dış denetim süreleri kısalır ve denetim daha etkin yapılır.
- - Firma içinde iyileştirme gereksinimlerinin kısa sürede tespit edilmesini sağlar ve arsa hata ve aksamalar kolayca bulunur.
- - Benzer/ortak prosedürlerin ayrı ayrı dokümante edilmesi gerekmez. Fazla doküman/Kağıt israfını önler.
- - Mükerrer eden görevler ekstra iş gücü ve yükü harcanmadan yapılır.
- - Sürekli iyileştirmeye yani PUKÖ yaklaşımına izin verir. Sürekli iyileştirme sayesinde ticari kalıcılık ve üstünlük sağlanır.
- - Gereksiz kaynak kullanımı ortadan kalkar. Kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlar.
- - Sistemler arası çakışma riski ciddi şekilde azaltılır.
- - Şirket çalışanlarının moral ve motivasyonu artar. Çalışanların mutluluğu ( TKY Toplam Kalite Yaklaşımı),
- - Firma/Şirket içi ve şirket dışı iletişimi geliştirir.(Müşteriler, tedarikçiler ve paydaşlar) paydaşlık yaklaşımı (beraber var olma)
Entegre Yönetim Sistemi standardı ile ilgili dokümana aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz;
https://suswise.com/discover/documents/entegre-yonetim-sistemleri-ic-denetim-soru-listesi-517105
Hazırlayan: Mehtap Çeliker, ISO9001 Lead Auditor